Å legge til rette for mine egne spesielle behov: Orden og rutiner

Som spesialpedagog har jeg blitt veldig klar over hvor mange «spesielle behov» jeg egentlig har. Jeg tenker egentlig at alle har sine «spesielle behov» og forskjellige utfordringer. Noen har kanskje vanskelig for å konsentrere seg om noe, noen syns det er vanskelig å lese eller regne og andre igjen kan ha en svak impulskontroll og syns det er vanskelig å beherske seg i ulike situasjoner. Uansett hva det er så har vi dem alle sammen – de «svake» sidene våre. Jeg har en liste som et langt år, men noen er mer framtredende enn andre. Det fine med å bli bevisst disse «svake» sidene er at da går det an å finne verktøy som kan hjelpe en til å fungere bedre med disse utfordringene i hverdagen. Jeg tenker at det er fullt mulig å tilrettelegge for seg selv som voksen, akkurat slik som vi tilrettelegger for barn i barnehage og skole når det er noe de sliter med.

En av mine svake sider (til tider, selv om det også er en av mine sterkeste), er at jeg er en innadvendt person. Jeg har et rikt indre liv og har utfordringer med å forholde meg til mye av det som skjer i den fysiske verdenen. Tid er veldig vanskelig for meg å forholde seg til, fordi jeg «drømmer» så store deler av min våkne tid. Dette gjør at jeg ofte glemmer meg bort og ikke får gjort ting som burde bli gjort fordi det krever så ekstremt mye anstrengelse fra meg å komme på alt som skal gjøres hele tiden: mate katten, vanne blomster, vaske klær, få ungene opp og klare om morgenen osv. egentlig alt som bør gjøres i huset og med familien. Men av samme årsak som nevnt over, har jeg også store problemer med å oppholde meg i rotete, møkkete og overfylte rom. Fordi jeg har så mye kaos og tankespinn inni meg, trenger jeg ro og orden omkring meg. Dette er egentlig en ganske dårlig kombinasjon, fordi hvis jeg ikke får gjort alt det som bør gjøres, så blir det rot og kaos omkring meg og jeg ender opp med å ha det dårlig med meg selv. Etter at jeg fikk barn, begynte disse utfordringene virkelig å gjøre seg tydelige, og jeg har derfor brukt mye tid på å sette meg inn i hvordan jeg kan finne gode strategier og metoder for å mestre hverdagen. Og jeg er så fornøyd med hvordan disse metodene har fungert i mitt liv og i min hverdag så jeg jeg tenkte å dele noen av dem her, for kanskje er det flere som kan trenge litt tips til hvordan man kan få mer orden og oversikt i hverdagen. Mine to aller beste tips er:

Å RYDDE OPP

Jo flere ting du har, jo mer rotete blir det. Jeg husker når jeg var liten og fikk beskjed av foreldrene mine om å sette på plass ting. Problemet var bare at tingene ikke hadde noen plass. De endte derfor bare opp liggende som rot i en eller annen hylle eller skuffe (eller på gulvet i veldig mange tilfeller). Jeg har tatt et skikkelig oppgjør med alle tingene jeg eier. Inspirert av den japanske Konmari metoden har jeg tatt for meg hver ting jeg eier og spurt meg selv om tingen gjør meg glad og om jeg trenger den til noe. Hvis den hverken er nyttig eller gjør meg glad, har jeg kvittet meg med den. Etterpå sitter jeg igjen med bare ting jeg trenger og er glad i og disse har jeg funnet en organisert plass til. Nå vet jeg hvor alle ting hører til og når jeg er ferdig med å bruke det, legger jeg det tilbake på plass. Det samme gjelder for leker og klær (Minimalisme og leker kan jeg skrive om en annen gang).

RUTINER!

Jeg har rutiner på alt! Fordi jeg er håpløs med tid, kan jeg ikke la ting skli ut om morgenen. Når jeg var i permisjon, hadde jeg god tid og lite rutiner. Igjen og igjen sto jeg i døra i barnehagen, heseblesende og flau over igjen å ikke ha rukket før morgensamlingen begynte. Det siste halve året har jeg skjerpet rutinene mine drastisk. Jeg tenkte å dele dem med dere. Det har tatt meg lang tid å utarbeide dem, så kanskje det kan gjøre prosessen lettere for andre som tenker at de kunne ha behov for det samme.

En liten sniktitt på mine rutiner

 • Morgenrutinene mine ser nå slik ut: Jeg står opp en time før ungene og minimum 2,5 timer før jeg begynner på jobb. Den første halvtimen bruker jeg på å dusje og ordne meg, den andre på å spise, drikke en kopp te og kanskje lese litt. Da er jeg klar og ladet opp for å ordne ungene. Jeg vekker dem og hjelper dem med å få ordnet seg på badet den neste halve timen. Så har vi en halvtime til å få på oss jakker og dresser, pakke oss ut i bilen og levere i barnehagen. Til slutt har jeg ca. en halvtime på å komme meg selv på jobb. Det krever en del innsats for å stå opp så tidlig og det er noe jeg har brukt lang tid på å jobbe inn, men jeg merker så godt hvor viktig den gode tiden på morgenen er, at det gir motivasjon både til å komme seg i seng om kvelden og å komme ut igjen om morgenen.
 • Ettermiddagen ser omtrent slik ut: Jeg pakker ut alt av våte klær og henger til tørk. Noen ganger har jentene behov for litt kos og oppmerksomhet fra mor før jeg begynner middagen. Hvis ikke så blir det laging av middag og ungene enten er med meg eller leker omkring meg. Etter middag er det leketid (hvis det ikke er for sent). Hver dag rydder vi opp alle lekene før vi setter oss og ser på Fantorangen. Når Fantorangen er slutt, slår vi av barnetv og spiser litt kveldsmat. Da passer jeg også på å få lest en bok sammen med ungene. Så er det badet, pysjen på, tannpuss og god natt.
 • Etter leggetid bruker jeg en time på å gjøre disse tingene: Jeg går inn på badet og rydder opp der. Så tørker jeg av vasken, dusjen og doen. Ved behov skrubber jeg doen. Så går jeg gjennom skittentøysdunken og sorterer ut dagens klesvask. Jeg setter på den, tar tørre klær ut av tørketrommelen og av tørkestativet og slenger det på sofaen. Så rydder jeg opp på kjøkkenet. Jeg liker å ha kjøkkenet strøkent hver kveld. Da er det så mye deiligere å komme hjem. Etterpå tar jeg en runde i huset og legger på plass det som ligger der det ikke hører hjemme. Så gjør jeg de oppgavene som jeg har bestemt skal gjøres den dagen. Når jeg er ferdig med det, pleier jeg å se på klokken og hvis den ikke er 20. enda (og jeg har overskudd til det), bruker jeg den siste tiden av timen på å vaske litt grundigere et sted det trengs. Kl 20 setter jeg meg i sofaen, setter på noe interessant på youtube eller podcast, tar meg kanskje en tekopp og bretter og legger bort klær
  • Jeg er ferdig med alt som skal gjøres ca 20.15 (hvis jeg ikke er treg og lat med brettingen) og da har jeg et strøkent hus, alle oppgaver gjort og resten av kvelden til å gjøre det jeg har lyst til!
 • Kl. 22 går jeg som oftest på badet og har ambisjoner om å være i seng kl. 22.30 (dette mislykkes så godt som hver gang mannen min jobber seint, for da syns jeg det er så godt å sitte oppe og prate litt om dagen med han før jeg legger meg)

FASTE DAGER TIL FASTE GJØREMÅL

 • Dagens siste tips er å ha faste dager til faste gjøremål:
  • Jeg vanner blomster hver tirsdag og fredag.
  • Hver onsdag har jeg vedlikehold av klær og sko (dvs. impregnere sko, sy i knapper og skifte strikker på dresser og bøte hull ol.)
  • Hver torsdag gir jeg huset litt mer kjærlighet – f.eks. vasker gulv, tørker støv, vasker dusjen litt nøyere og andre ting alt etter behov.
  • Lørdager skifter jeg på senger og støvsuger sofa og soverom.

Og så har vi en robotstøvsuger og den sparer meg for så mye jobb og irritasjon at jeg ikke en gang orker å tenke på hvordan huset hadde vært foruten den.

Håper noen har funnet litt inspirasjon! Jeg fant inspirasjon til disse rutinene i the flylady system (se mer på http://flylady.net/ hvis du vil lese mer om det). For noen kan disse rutinene kanskje bli litt for rigide, men for meg er dette akkurat det jeg trenger. Legg gjerne igjen en kommentar og fortell meg hva du tenker. Har du noen spesielle behov? Og har du funnet verktøy som har hjulpet deg til å leve bedre med disse?

Publisert av Ingeborg

Spesialpedagog, barnehagelærer og mor til to små jenter. Jeg skriver om alt som opptar meg når det kommer til barn, oppdragelse, minimalisme og hvordan man kan gå fram for å leve et litt fredeligere familieliv i den hektiske virkeligheten som de fleste av oss står midt oppe i.

4 kommentarer om “Å legge til rette for mine egne spesielle behov: Orden og rutiner

 1. Heisann Ingeborg

  Først og fremst, veldig godt skrevet. Du er god til å sette ord på begrepet ‘spesielle behov’ som ofte kan forstås negativt. Jeg tenker også at vi alle har spesielle behov i vår hverdag i positiv stand, som er med på å påvirke at vi faktisk lever, og at dagene ikke bare er noe vi skal igjennom. Det interessante er hvor bevist vi er på våre egne handlingsmønstre og hvordan de påvirker hverdagen og prioriteringene våre.

  Mange fine råd du har oppsummert, og er helt sikker på at mange kan ha nytte av å ta ibruk disse. 💛

  Fortsett det gode skrivearbeidet. Jeg leser selv om jeg ikke kommenterer alt 😊

  Klem 😍

  Liker

  1. Tusen takk for den hyggelige tilbakemeldingen! Jeg setter stor pris både på at du leser og kommenterer 🙂 Ja Jeg tror vi alle kan ha godt av å jobbe med å bevisstgjøre oss våre egne behov og handlingsmønstre og håper det er noen som kan dra nytte av det 🙂 🙂

   Liker

 2. Ah, herlig! Jeg blir så inspirert av andres metoder for å holde det i orden. Sliter selv med kaos rundt meg og et hus som flyter og gjør at verken jeg eller ungene får helt roen. Skal definitivt ta i bruk noen av metodene. Har begynt å jobbe i Montessoribarnehage også, så er allerede begynt å komme litt inn i tankegangen, har bare ikke fått ut fingeren her hjemme helt enda. Spennende blogg. Hilsen nyutdannet barnehagelærer og kreativ og rotete alenemor til fem + en haug med dyr :D.

  Liker

  1. Tusen takk for hyggelig kommentar! Så morsomt at du ble inspirert til ta i bruk noen av metodene 😀 Å så spennende med montessoribarnehage! Det er en pedagogikk som jeg har veldig sansen for og som jeg både blir inspirert av og som jeg ønsker å lære mer om. Og respekt til deg som alenemor til fem! Full forståelse for at det kan bli litt kaos da, men helt sikker mye kos og glede også 😀 håper du vil følge meg videre 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: