Grensesetting – Vær barnas guide gjennom livet

Å oppdra barn er vanskelig. Barn er umodne mennesker med et umodent følelsesliv og en umoden evne til å ta avgjørelser og beslutninger. Samtidig er barn i en stadig utvikling og på veg til å bli uavhengige mennesker. De vil strebe etter å ha mest mulig kontroll og innvirkning på eget liv og dette fører ofte til konflikter og vanskelige situasjoner mellom barn og foreldre.

Å bli utsatt for kjeft, sinne og negativt fokus er skadelig for barns utvikling. Det finnes det en stor mengde forskning som underbygger. På få tiår har denne forskningen gjort seg gjeldene i samfunnet vi lever i. Fra et syn på barn som blanke tavler som skulle fylles med kunnskap, tynes til ønsket atferd og som bare skulle snakke når de ble snakket til, ser vi nå på barn som likeverdige individer med sin unike verdi og unike medfødte egenskaper. De har lik rett på å bli sett, hørt, anerkjent og bli tatt på alvor som voksne mennesker. Men dette perspektivskiftet har en litt utfordrende konsekvens – mange vil bli nødt til å oppdra barna på en annen måte enn den måten en selv ble oppdratt på. Og hvordan skal vi gjøre det da?

Barn må holdes trygge og de trenger veiledning på hva som forventes av dem i livet og hvordan de kan regulere følelsene sine. Det er en stor oppgave å skulle ta på seg arbeidet med å guide barna gjennom de første årene på den store reisen som er livet og å hjelpe dem til å bli hele, trygge og robuste mennesker. Det er ikke slik at vi skal sette grenser bare for å sette grenser. Vi setter grenser fordi barn har grunnleggende behov for å føle at de blir passet på av voksne. Derfor er det viktig at grensene blir satt på riktig måte. Er man for hard og kald som oppdrager, vil grensene man setter oppleves som urimelige og uforståelige og det vil føre til motstand og mange kamper med barnet. Er man for svak, vil barna blir nødt til å ta et større ansvar for den virkeligheten de møter enn det de er modne for.

De trygge og gode grensene ligger i at dere voksne finner balansen: At dere er større i kraft av alder, kunnskap og erfaring, at dere er sterkere gjennom å ta tak og gripe inn når det er nødvendig, og at dere gjør det på en måte som oppleves som god for barna. Klokheten ligger i å finne balansen, vite når dere skal ta tak, og hvordan, slik at godheten ikke forsvinner.

Brandtzæg, Torsteinson og Øyestad «Se barnet innenfra» (2015)

Jeg syns ordet guide er så fint og jeg liker å tenke på at som foreldre så er vi på mange måter barnas guide gjennom livet. Har du vært på tur med en guide noen gang, så vet du at en guide er en som kjenner omgivelsene du er i godt. Guiden vet hvor du kan gå og hvor du ikke kan gå. Guiden forteller deg når du trenger å ha på sikkerhetsutstyr og hvor det er trygt å ferdes. Guiden forteller deg hvilke planter du kan ta i og hvilke du skal holde deg unna, hvilken mat du kan spise og hva som vil gjøre deg syk. En guide har ingen direkte makt over deg, men vil fortelle deg at hvis du ikke følger rådene som blir gitt, vil det få konsekvenser for deg.

Barn trenger trenger å vite at du har kontrollen og at du forteller dem hva som er trygt og hva som ikke er trygt, hva som er greit og hva som ikke er greit og at du gjør det på en måte som får dem til å føle seg sett, hørt og anerkjent. Hvordan man kan få til det, skal jeg skrive masse om videre her på bloggen.

Publisert av Ingeborg

Spesialpedagog, barnehagelærer og mor til to små jenter. Jeg skriver om alt som opptar meg når det kommer til barn, oppdragelse, minimalisme og hvordan man kan gå fram for å leve et litt fredeligere familieliv i den hektiske virkeligheten som de fleste av oss står midt oppe i.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: