10 tips for en fredelig middag

La oss innse det – middagene er ikke hva det en gang var. Du sier ting som du aldri trodde du skulle si, som «vær snill å ta den spagettien ut av tærne dine og sett deg og spis maten din» (jupp – jeg har sagt det …). Du bruker mer tid på å mase på at andre skal spise enn å faktis spise selv. Ungene løper fra og har ikke rørt maten og du går ifra bordet og du lurer på hvordan maten egentlig smakte, for du har vært så opptatt av å tenke på alle andre at du har glemt deg selv. Med barn rundt bordet må man regne med mer liv og røre. Men det er mulig å få middagen til å bli en god og hyggelig tid på dagen da hele familien samles, spiser næringsrik mat og snakker om dagen sin. Her er noen av mine tips

1.Bruk litt tid før middagen på å gjenopprette kontakten med barna dine etter en lang dag. Hvis dere har vært fra hverandre en hel dag og du starter rett på middagen etter dere kommer hjem, har ikke barna dine fått den voksenkontakten de har behov for så de kan få ladet opp kjærlighetsbatteriene sine. Bruk litt tid på å ligge på gulvet hele familien og tulle, klemme og vise hverandre at dere er glade for å se hverandre igjen. Da vil det bli mye enklere å vende oppmerksomheten mot maten etterpå.

2. Ta med barna i matlagingen. Gi dem hvert sitt skjærebrett og litt grønnsaker og la dem få kutte, smake, skrelle og prøve seg. De trenger ikke alltid å følge det du holder på med, selv om det også kan være veldig hyggelig når det er mulig. Noen ganger kan de kanskje få sin egen bolle og blande litt forskjellige småbiter og rester. Det er en fin måte både å være sammen på, og barna får mulighet til å bli kjent med forskjellige grønnsaker, smaker og teknikker.

3. Hvis barna ikke vil være med og lage mat, kan det være fint å ha yndlingslekene på kjøkkenet. På den måten kan barna leke med det de liker best og være i nærheten av deg samtidig. Da er det også lettere å hjelpe dem når de trenger det, uten å gå ifra oljen du nettopp hadde i panna.

4. Barna trenger ikke å like alt du serverer, men de må like noe. Hvis de setter seg ved bordet og ikke liker noen ting av det som står der, er sjansene små for at det blir en rolig og hyggelig middag. Pass derfor alltid at det er noe barnet liker som er sunt og næringsrikt slik at du vet at barnet i hvert fall får i seg noe det liker – er barnet ditt spesielt glad i mais eller paprika – sett det fram når du serverer noe du vet barnet ikke er så glad i.

5. Det kan være vanskelig for barn å få mat som er blandet. Vil du at barn skal spise grønnsaker, kan det være lurt å ha dem i hver sin skål slik at de kan ta litt av det de liker. Noe vil de ha mye av og noe er de ikke så glad i.

6. Å ikke like noe er ikke en permanent tilstand. For at barna skal bli kjent med nye smaker, må de bli introdusert for det mange ganger. Det betyr at du ikke må slå fast etter en smak at barnet ditt ikke liker noe. Når barn ikke liker noe, pleier jeg å svare «A nei. Kanskje neste gang da.» Og neste gang legger jeg den samme grønnsaken på barnets tallerken og sier «nå får vi se om du liker det i dag da!» Noen ganger kommer det ut i en veldig stor fart og andre ganger kan det faktisk hende at barnet spiser litt mer enn sist gang. Gjør å like noe til et mål som barnet jobber mot og gjør det til en positiv ting å smake på, samtidig som det ikke skal være for mye styr og mas med det. Barna må også vite at det aldri er noe krav at det må spise noe det ikke liker.

7. Ikke ha så mye fokus på at barnet skal spise. Når maten er satt på bordet og du vet at barnet har fått noe som det liker, kan du tenke på din egen mat og heller snakke om hvordan dagen din har vært. Det kan være lurt at dere voksne forteller først hvordan dere har hatt det, slik at barnet blir inspirert til å fortelle om sin egen dag. Prøv å være konsekvente på å snakke en av gangen og la barna lære å vente på tur. Si gjerne «Jeg skal høre på deg når pappa er ferdig med å snakke» og vend deg til barnet når dere er ferdige med det dere ville si. Barnet må lære seg til både å lytte og å snakke for at det skal bli hyggelig rundt bordet.

8. Barn i barnehagealder har det travelt. Det er så mye som er viktigere enn å spise. Det kan derfor bli lite mat hvis de løper fra bordet med det samme de mener de er ferdige. Noen opplever at det blir alt for mye mas og krangling hvis de skal få barna til å sitte ved bordet til alle er ferdige og alle må få kjenne på hva de mener er riktig. Grunnen til at jeg vil at mine barn skal sitte ved bordet til alle er ferdige, er først og fremst at de ofte kommer på å spise litt mer (selv om de egentlig har sagt at de er mette) hvis de blir nødt til å sitte litt lengre. Samtidig syns jeg det blir fredeligere ved bordet hvis ikke det er noen som går ifra og begynner med noe annet.

9. Barn er ikke flinke til å spise! Det er et biologisk behov å spise. Alle er i stand til å ta til seg næring. Ikke fortell barn at de har vært flinke til å spise. Fortell dem heller at det det er bra at de spiser så fint med skje, at det er fint at de klarer å sitte pent på stolen sin, at dere er glade for at de likte maten og at det er godt å høre at de har blitt mette. Det viktigste er ikke at barn tror de må spise opp maten sin for da er de flinke, men at de skal kjenne at det er godt å spise fordi de er sultne og at de klarer å spise den maten de trenger for å kjenne at de er gode og mette.

10. Ikke mas på at barnet skal spise bare litt mer. Stol på at barnet er i stand til å ta til seg den næringen det trenger. Du har ansvaret for at maten du serverer er sunn og god. Hva barnet spiser av det som er servert har du ikke kontroll på. Hvis du slipper denne kontrollen og lar barnet selv avgjøre når det er mett, vil barnet lettere bli i stand til å stole på kroppens egne signaler.

Kos dere med middagen. Husk at den skal gi både dere og barna påfyll av både næringsrik mat og «næringsrik» kontakt med hverandre.  

Hva gjør du for å få en fredelig middag?

Publisert av Ingeborg

Spesialpedagog, barnehagelærer og mor til to små jenter. Jeg skriver om alt som opptar meg når det kommer til barn, oppdragelse, minimalisme og hvordan man kan gå fram for å leve et litt fredeligere familieliv i den hektiske virkeligheten som de fleste av oss står midt oppe i.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: