Dette MÅ du lære barnet ditt!

Heldigvis er noe av det viktigste å du kan lære barnet ditt også noe av det du er aller best på – nemlig å gjøre feil og vise at du ikke er perfekt. Mulig det er dårlig gjort å si at du er så veldig god på det. Kanskje du aldri gjør feil og kanskje du er helt perfekt, men i så fall er det på tide å begynne å snu det!

For når du viser barnet at du ikke er perfekt, gir du det mulighet til å se at mennesker ikke er perfekte og at det er greit. Du lærer barnet ditt at det er menneskelig å gjøre feil, du viser dem at du retter opp igjen når du gjør feil og du gir dem verktøy for å lære seg selv å håndtere sine egne feil.

Vi vil så gjerne gjøre alt riktig. Vi jobber hardt hver eneste dag for å være den beste versjonen av oss selv. Det er ikke lett i dagens samfunn. Det er så mange faktorer som påvirker oss alle steder. I denne bloggen kommer jeg med mange tips til hvordan du kan få det bedre om du er bevisst på det og hvis du gjør det osv… Jeg vet hvordan det er. Du leser noe, og du skjønner hvordan det skal være. Du vet så godt at du ikke skal kjefte. Ikke stresse. Og alt det andre som du vet ikke er bra for barnet ditt. Men så står du der og så gjør du feil likevel! Og du føler det kanskje enda verre for du vet så godt at det ikke er bra, og du tenker kanskje på alle andre som får det til. Som alltid beholder roen og som aldri mister fatningen. Og du kjenner deg mislykket. Du tror at ingen andre kjenner på de samme følelsene som du gjør og at alle utfordringene du står over for er du helt alene om. Men sannheten er at vi alle har alle vårt å streve med og vi gjør alle så godt som vi kan.

Jeg er den første til å rekke opp hånden. Jeg er så full av feil og mangler! Når jeg ikke er på mitt beste -Når jeg har kjørt meg for tom og jeg ikke klarer å være den jeg vil være, da gjør jeg mange feil. Da er jeg for sint. Da roper også jeg til ungene mine. Jeg roter det til, klager og syter og alt det andre som alle andre gjør. Ingen kan være perfekt hele tiden. Når vi har kjørt oss for tomme, klarer vi ikke alltid å handle imot instinktene våre. Og hvis ikke vi voksne klarer det, da kan vi heller ikke forvente det av barna våre. De er like uperfekte og menneskelige som oss og i tillegg har de lite utviklede evner og ferdigheter til å regulere de instinktene og impulsene de får når ting blir vanskelig. Derfor trenger de å lære det. Og den beste måten for barn å lære på, er å observere hvordan de voksne gjør det.

Så når du kjenner at noe har blitt feil. Se på det som en unik mulighet til å lære barna dine om hvordan du kan rette opp i det. Det betyr: be om unnskyldning når du kjenner at du har tråkket over grensene deres. Kanskje ble du for sint. Kanskje var du for krass. Si for eksempel at «nå ble jeg sint. Jeg ropte og tok deg hardt i armen. Det var ikke greit. Man skal ikke rope selv om man blir sint. Jeg er lei for det.» Kanskje kjenner du at du stresser for mye. Si høyt at «nå er jeg stresset. Nå må jeg bare puste litt, for nå kjenner jeg at ting blir vanskelig for meg.» Mens du roer deg selv, viser du samtidig for barna hvordan de kan gjøre det samme. At det er naturlig og normalt å ikke håndtere alle situasjoner perfekt, men at det er mulig å komme seg ut av det. Da bruker du disse situasjonene til å gi barna dine verktøyene de selv trenger for å lære seg til å håndtere liknende situasjoner.

Så rett opp i de feilene du har gjort og snakk om hva du gjør. Hvis du har vært et skikkelig dårlig sted i deg selv, vis barna at det er mulig å komme seg ut av det og rydde opp. Det føles så godt å gå videre og ordne opp i det som ble feil og be om unnskyldning til de du har såret ❤

Hvis du selv aldri lærte dette når du var barn, kan det være at du trenger å øve en del før dette kommer naturlig. Du må selv jobbe med hvordan du regulerer dine egne følelser. Når du blir mer bevisst og får mer kunnskap om dine egne følelser og dine handlingsmønstre, blir det lettere å ta et skritt ut av seg selv og kjenne etter på seg selv. Hva har jeg behov for nå? Hvordan kan jeg ordne opp i denne situasjonen? Hvis du er kjent med hva som trigger deg, og er bevisst på de følelsene du har, så vil du lettere være i stand til å håndtere situasjonen mer objektivt og se på det som en mulighet både for deg selv og for barnet ditt til å lære mer om hvordan det er å være menneske. Hvis du vil lære mer om hvordan du kan få til det, holder jeg på å lage et onlinekurs om følelsesregulering, så hold øynene åpne for det!

Et lite perfekt bilde av meg i et lite perfekt kjøkken med lite perfekt bekledning og strålende valg av fottøy!

Ønsker deg en riktig god uke!

Publisert av Ingeborg

Spesialpedagog, barnehagelærer og mor til to små jenter. Jeg skriver om alt som opptar meg når det kommer til barn, oppdragelse, minimalisme og hvordan man kan gå fram for å leve et litt fredeligere familieliv i den hektiske virkeligheten som de fleste av oss står midt oppe i.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: